Piratpatrullen

Det här inlägget är en del av listan “50 HK-Filmer” där vi listar 50 st Hong Kong-filmer du enligt oss måste se! Piratpatrullen utspelar sig i 1800-talets Hong Kong. Britterna kontrollerar området polisiärt på ett skönt byråkratiskt sätt, men längs kusten härjar brutala pirater som mördar, rånar och kidnappar turister.

Dragon (Jackie Chan) och Tzu (Yuen Biao) tillhör en tillsatt specialstyrka som ska sätta stopp för piraterna och rädda gisslan. På vägen träffar dom även småskurken Fei (Sammo Hung), även gammal bekant till Dragon. Skurkaktig som han är, så är han mer intresserad av piraternas skatter och bestämmer sig därför att hjälpa till. Dessutom har piraterna stulit en bunt av ”hans” gevär.
Filmen är helt patetiskt underhållande. En actionkomedi du helt enkelt inte får gå miste om! Jackie själv har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen. Vid den här tiden var han inblandad i sinnessjukt många filmer, så jag köper lätt att manuset är tunt. Det gör mig ingenting. Men herregud – fightscenerna. Stuntsen. Komiken i slagsmålen. Den fysiska insatsen i den här filmen är helt outstanding! Den får en att gång på gång undra hur vig och spänstig man kan bli?

De flesta känner ju igen Jackies typ av film och har sett honom i Hollywoodproduktionerna Rush Hour eller Shanghai Noon, men kanske har missat hans tidigare alster. Piratpatrullen gjorde han i sin ungdom och jag vetetusan om jag sett några mer underhållande fightscener än de i den här filmen. Eventuellt hamnar Tony Jaa i Ong-Bak någonstans i närheten. Men att se en småkorpulent Sammo Hung vara lika snabb och vig som en elitgymnast när han sparkar stjärt och att se Jackie handlöst falla till marken från ett tio meter högt torn (han gör det dessutom MINST 3 gånger!) är inget annat än en ren fröjd för ögat. Dom har verkligen lagt ner sig på de här scenerna. Stunten är häpnadsväckande och det är inte tal om att trickfilma här – nej för tusan! Inte heller är det tal om att använda stuntmän. Själv är bäste dräng! Att dom inte slog ihjäl sig är ju ett rent under.

Jag håller den här filmen som min favoritrulle på den här listan och bugar mig för Jackie, Sammo, Yuen, Golden Harvest och alla andra som är inblandade i den här produktionen.
[betyg=5]


IMDb-Betyg: 7/10
Längd: 106 min
Regi: Jackie Chan
Manus: Jackie Chan, Edward Tang
Skådespelare: Jackie Chan, Sammo Hung Kam-Bo, Biao Yuen, Dick Wei

Björn Lindström
Lagomt lönnsnygg musiker som gillar månskenspromenader och fina stenar!
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden