20110912_231018

Jag har precis sett Bunraku och The Warriors Way, två filmer med betydligt mindre gemensamt än jag först trott från deras trailers. Vad de har gemensamt är dock sitt genomgående användande av green screen, så till den grad att själva användandet känns som ett stilval snarare än en ekonomisk fråga. Och det är just vad det är, ett stilval, för man hade inte kunnat göra de här filmerna på något annat sätt. Att det ekonomiska trots detta inte räcker för att göra helt verklighetstrogna miljöer o.s.v. gör inte så mycket när det är jämn nivå genom hela filmerna, man liksom vänjer sig vid det och accepterar det. I synnerhet för Bunraku som ofta är helt löjligt snygg, och växlar mellan green screen och riktiga uppbyggda scener som närmast kan liknas vid teaterkulisser. Green screen-användandet möjliggör en kontroll över filmens utseende i form av bl.a. annars omöjliga kameraåkningar som annars reserverats för animerad film, och placerar filmerna någonstans mittemellan animerad och ”vanlig” film. Det här är förstås inget nytt men det är sällan använt till den grad som det används i dessa två filmer.

Någon som dock gjort det till sitt signum är Japanska regissören Kazuaki Kiriya, som med löjligt låg budget lyckats skapa sanslösa resultat i sina filmer Casshern och Goemon. Båda är visuellt häpnadsväckande i allt från kamerarörelser till själva bildkompositionerna, för att inte tala om dess färger. Och oavsett vad jag tycker om Bunraku och The Warriors Way så är det bästa jag fick med mig från de två, de återkommande minnena från Kiriyas filmer. Så med det sagt ville jag med det här inlägget egentligen bara säga till alla som tänkt se Bunraku och The Warriors Way, se till att se Casshern och Goemon också, ni kommer inte ångra er! Sen kan vi i enad trupp längta efter hans nästa film som låter sig var okänd och bokstavligen lyser med sin frånvaro.

Marcus Svensson
Startade Violent Cinema 2008 för att skriva om filmerna andra siter missade. Frilansar som filmfotograf och planerar nu hockeyfrilla och Chuck Norris-skägg för att fullända sina rundsparkar.
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden