Enter the Dragon

Det här inlägget är en del av listan “50 HK-Filmer” där vi listar 50 st Hong Kong-filmer du enligt oss måste se! Såhär nädtan 40 år senare känns det som ett faktum att Enter the Dragon är en tidlös klassiker som åldrats ovanligt väl. Sköna karaktärer i ett sådär lagom matinéspännande äventyr, kryddat med massa kampsportsaction och en alltid lika karismatisk Bruce Lee i huvudroll! En samproduktion mellan Hollywood och Hong Kong som blev en riktig megasuccé, och fick Bruce Lee’s stjärnstatus att explodera. Ett värdigt avslut på en alltför kort karriär då Lee avled kort innan filmen hade premiär.

Den ondskefulle Han anordnar var tredje år en kampsportsturnering på sin privata ö, bakom kulisserna är det dock mycket mer än så som pågår. Opium, människohandel och mord är bara en liten del av listan på brott han gjort sig skyldig till, men det finns inga bevis. Här kommer Lee in i bilden, det blir upp till honom att infiltrera tävlingen och finna bevis nog för att sätta dit Han en gång för alla.

Bruce Lee må vara huvudroll i filmen, det är dock uppenbart att Hollywood inte vågade satsa allt på en asiatisk huvudroll. Därför har John Saxon (A Nightmare on Elm Street, Tenebre) och Jim Kelly (Black Belt Jones) båda fått stora roller i filmen, som de genomför med bravur. Saxon som spelmissbrukaren som satsar på precis allt, och tvingas till turneringen för att undfly lånehajar som vill få tillbaka sina pengar, och Kelly den svarte frihetskämpen som flyr från ”the man” i staterna efter att oskyldigt blivit trakasserad av poliser.

Den ikoniska bakåtvoltssparken som bl.a. adopterats av Law i Tekken-spelen

Utöver sköna huvudroller har filmen även starka antagonister gestaltade av Bolo Yeung (Bloodsport, Double Impact) som den store och brutale personlige avrättaren åt Mr Han. Robert Wall (Way of the Dragon) som Bruce’s ärkefiende, och Kien Shih som Mr Han själv förstås, en enhandad föredetta shaolinmunk med ett ess i rockärmen i form av utbytbar vapenhand och givetvis en vit katt som han ständigt klappar.

Filmen må va tydligt inspirerad av James Bond, det hindrar den dock inte från att vara underbart underhållande och unik, mycket tack vare blandningen av huvudroller. Håll utkik efter en ung Jackie Chan som får spö i förbifarten av Bruce Lee, samt Sammo Hung som Bruce’s sparringpartner i filmens inledning.

En film alla bör se, om inget annat för den tillbakalutade rena underhållning filmen bjuder på i behagligt 70-talstempo och förstås alla grymma actionscener med lagom överdrivna ljudeffekter…
[betyg=4]

Filmen finns på både Blu-Ray och DVD hos Discshop för ynka 99kr!


IMDb-Betyg: 7/10
Längd: 98 min | USA: 110 min(25th Anniversary Edition) | USA: 99 min(theatrical version)
Regi: Robert Clouse
Manus: Michael Allin
Skådespelare: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly, Ahna Capri

Marcus Svensson
Startade Violent Cinema 2008 för att skriva om filmerna andra siter missade. Frilansar som filmfotograf och planerar nu hockeyfrilla och Chuck Norris-skägg för att fullända sina rundsparkar.
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden