condors 1

Det här inlägget är en del av listan “50 HK-Filmer” där vi listar 50 st Hong Kong-filmer du enligt oss måste se! Sammo Hung filmen ”Eastern Condors” är mer eller mindre en Hong Kong version av ”Dirty Dozen” blandat med en dos av First Blood 2, och självklart redigt med martial arts och galna stunts av toppklass!

Ett gäng federala fångar dras under ledning av Löjtnant Lam in i ett hemligt uppdrag, för att Rambo style smyga sig in i Vietnam. Deras mål är att utplåna en underjordisk bas fylld med vapen, kvarlämnad av Amerikanerna. På vägen dit tvingas dom slåss inte bara mot Viet Cong, ledda av en hysterisk general (suveränt spelad av Wah Yuen från bl.a. ”Kung Fu Hustle”), utan även en spion ibland dom som gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulen för deras uppdrag. Det hela sammanstrålar tillslut i en ruskigt underhållande och explosiv slutfight.

I huvudrollerna finner vi Sammo Hung som också regisserat och Yuen Biao. Bland bi-rollerna dyker Yuen Woo Ping och Corey Yuen upp och mer eller mindre hela eliten från 80-talets Hong Kong-filmindustri finns med på ett hörn i rolllistan. Att Jackie Chan inte är med är extremt ovanligt när det är det här gänget, hans slapstick hade dock inte passat in i filmen och det är troligen därför han inte heller är med.

Sammo gick ner REJÄLT i vikt för att bli mer trovärdig i rollen, och för att klara av all djungelaction. Det är både riktigt imponerande och ovanligt att se honom förvandlad till en så pass smal kämpe han ändå lyckades bli. Som vanligt så kastar han sig in i rollen med rejäla smockor och sanslösa stunts. Även Yuen Biao är på topp och bjuder på helt otroliga akrobatiska stunts och sparkar. Samtidigt bjuds det på rejäla skottsalvor i äkta Rambo-klass, och det märks att Golden Harvest la ner en rejäl budget på filmen, då både actionscenerna, kulisserna och fotot är i toppklass. Som vanligt när det gäller HK-film från guldepoken, så är det knappt en död sekund nånstans i filmen.

En av Sammo Hung´s bästa 80-tals rullar, ett MÅSTE i HK-samlingen!
[betyg=4]


IMDb-Betyg: 7/10
Längd: 93 min
Regi: Sammo Hung Kam-Bo
Manus: Barry Wong
Skådespelare: Sammo Hung Kam-Bo, Biao Yuen, Haing S. Ngor, Joyce Godenzi

Svante Skoog
Galen Heavy Metal dåre, som är redigt svag för gamla Hong Kong-rullar och Italienska skräckklassikers sedan VHS-tidens glansdagar!
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden