Di-Renjie_7780ca13

Han fängslades för att ha motsatt sig den blivande härskarinnan, och frisläpps för att rädda hennes liv. En rad mystiska mord, där offren tillsynes självantänder skapar oro inför härskarinnans blivande kröning. Ledtrådarna slutar med de förkolnade offren, Detective Dee släpps fri för att finna spår som gått de andra förbi, men är han redo att hjälpa kvinnan som fängslade honom? Storslagna scenerier och specialeffekter blandas med actionscener under Sammo Hungs regi i denna wuxiafilm av Tsui Hark. Är det en återgång till form från Harks sida, eller ett fortsatt steg utför den alltmer branta backe han varit fast i så länge?

Detective Dee målar upp en annorlunda och fantasifull värld och låter storyn bygga på fiktionella element med en viss form av logik. Som deckare blommar den aldrig ut och griper tag i tittaren på så vis att man sitter och försöker lösa mysteriet. Det verkar dock aldrig ha varit dess ambition. Istället låter den Dee driva storyn framåt via snabba slutsatser och förkunskap om vart man finner information, så man snabbt tar sig till nästa storslagna plats. Vilket innebär nästa storslagna fight, för vart Dee än går kommer trubbel och knackar på dörren, vore det en polisaction från Hollywood hade han kallats för ”shit magnet” ett dussintal gånger filmen igenom.

Med sin två timmar långa speltid hinner man tyvärr börja snegla mot klockan en del, då både spänning och tempo inte riktigt håller nog hög klass. Till det hör att filmens kvalitet är något ojämn, vissa scener är jättebra, och andra känns något ofärdiga och stressade. Det här är dock det bästa Tsui Hark gjort på väldigt länge, och på inga sätt en dålig film.

En visuell fest för ögat i storslagna miljöer toppat med klassisk kung fu, det når inte hela vägen fram men är helt klart värt en titt.
[betyg=3]
Filmen är släppt som region 2/B i Storbrittanien och kan spelas i svenska spelare men saknar svensk text. Billigast finner ni filmen hos Amazon men även Discshop har den i lager, länkar finns i högerspalten.


IMDb-Betyg: 6/10
Längd: 119 min
Regi: Hark Tsui
Manus: Kuo-fu Chen, Jialu Zhang
Skådespelare:Tony Leung Ka Fai, Chao Deng, Carina Lau, Bingbing Li

Marcus Svensson
Startade Violent Cinema 2008 för att skriva om filmerna andra siter missade. Frilansar som filmfotograf och planerar nu hockeyfrilla och Chuck Norris-skägg för att fullända sina rundsparkar.
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden