cowboys_and_aliens1

Jake Lonergan (Daniel Craig) vaknar upp i öknen utan att minnas vem han är, eller vad som hänt honom. Enda ledtråden är ett mystiskt metallföremål som är låst runt handleden.

Han vandrar in i en närliggande stad, där någon snabbt känner igen honom som ledare till ett lokalt gäng med rånare, och han kastas genast i finkan. När Jake ska transporteras vidare till storfinkan händer dock något oväntat. Staden blir attackerad av en svärm av rymdskepp, som även passar på att kidnappa en del av befolkningen. Under attacken aktiveras oväntat Jake´s ”armband” och blir till ett vapen som han lyckas utplåna ett av skeppen med. En av de kidnappade är son till den rike och otrevlige boskaps kungen ”Dolarhyde” (Harrison Ford), som Jake tidigare rånat. Trots osämjan så måste de nu, tillsammans med resterande män och en mystisk kvinna, ge sig ut på jakt efter rymdvarelserna, och med några rejäla smockor och en drös kulor, befria sina familjemedlemmar från varelsernas klor.

Med en titel som ”Cowboys & Aliens” (baserad på serietidningen med samma namn) skulle man lätt kunna tro att det handlar om en sunkig C film gjord för Sci-Fi Channel. Men så är inte fallet. Detta är faktiskt en riktigt underhållande Västernfilm av klassiskt mått, dock så klart med en rejäl sci-fi-twist. Hela grejen med rymdvarelser i vilda västern skulle lätt kunnat bli en redig kalkon. Men till skillnad mot de flesta andra ”korkade” sommar-Hollywoodfilmer som t.ex. Transformers 3, så behandlas materialet seriöst, och det ballar aldrig ur och blir fånigt. Västern delen för tankarna till de gamla klassikerna från 40-60 talet med sitt snygga foto och den hårda och skitiga stämningen. När det gäller sci-fi delen så påminner den om både Världarnas Krig och Aliens emellanåt.

Daniel Craig är suverän i huvudrollen som den stenhårde Jake, och han för ofta tankarna till gamla hårdingar som Clintan och Yul Brynner (7 vågade livet). Även Harrison Ford är guld i sin roll. Och man får rejäla vibbar av tidigare roller som Han Solo och Indy emellanåt. Regissören Jon Favreau (Iron Man 1 & 2) visar ännu en gång hur man gör bra sommaraction!

Klockren Matiné-action av klassiskt mått med special effekter i toppklass! Rekommenderas starkt!
[nbetyg4]


IMDb-Betyg: 6,6/10
Längd: 118 min
Regi: Jon Favreau
Manus: Roberto Orci, Alex Kurtzman
Skådespelare: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Abigail Spencer

Svante Skoog
Galen Heavy Metal dåre, som är redigt svag för gamla Hong Kong-rullar och Italienska skräckklassikers sedan VHS-tidens glansdagar!
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden