conan-the-barbarian-in-3d

Trots de snart 30 år som passerat sedan Arnold först tog sig an rollen som Conan, har många svårt att se någon annan än just honom i den. Låt oss bara få det ur vägen direkt, Jason Momoa som Conan, får Arnolds dito att framstå som en kamerakåt posör som trippar runt i kalsonger. Jason är nämligen helt fantastiskt brutal filmen igenom.

Brutalt, blodigt, barnförbjudet, mörkt, skoningslöst, och precis vad en film om en barbar i jakt på hämnd för utplånadet av sin far och sedermera hela hemby bör vara. Conan är inte bara en barbar, han är Barbaren. Han gör och får som han vill, tar vad han vill ha, är orädd för allt och kastar sig in i stridens hetta utan någon rädsla för att mista livet.

Conans enkelspåriga jakt på hämnd får en vändning när hans vägar korsas med den vackra Tamara. Nu slåss han för hennes och hela Hyboriens frihet i ett försök att störta den maktgalne Khalar Zym som bär ansvaret för hans fars död.

Conan the Barbarian är helt klart en sommarfilm i dess rätta bemärkelse, och lär hålla den mest inbitne popcornätarens ögon fästa på bioduken från början till slut. Storyn är på inga sätt djup och omvälvande, den är vad den behöver vara för att låta oss sugas in i Conans värld och lära känna dess regler, människor, varelser och väsen. Den personliga vendetta filmen fokuserar på gör dock tyvärr att filmen känns lite småskaligare än vad som skulle önskats. Khalar Zyms makt och armé är svår att få grepp om, trots att han omnämns som den farligaste och mäktigaste mannen i Hyborien.

Stephen Lang trycker oftast fram ett fantastsikt ”angry face” i rollen som Khalar Zym, ibland går det överstyr och känns mer skitnödigt än argt dock. Rose McGowan som Marique verkar ofta inte veta vart hon är eller vad hon ska göra, än mindre hur hon ska göra det. Tur då att Jason Momoa från första till sista bildruta aldrig tvekar i sin tolkning av Conan, ”I live, I love, I slay, and I am content”.

Actionscenerna är fantastiska hela filmen igenom, det är välgjort, välspelat, fartfyllt, häpnadsväckande och effektivt. Folk slungas åt alla håll när den enorme barbaren Conan ger sig in i striden, och bäst av allt, allting går sönder hela tiden! Det känns stundvis som en shoot out från en 80-tals Hong Kong-action, där precis allt i rummen sprängs i bitar, bara det att de här slår sönder allting!

En underbar våldsfest som släpper alla tyglar och låter Conan krossa allt i sin väg!
[betyg4]


IMDb-Betyg: 5/10
Längd: 112 min
Regi: Marcus Nispel
Manus: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer
Skådespelare: Jason Momoa, Ron Perlman, Rose McGowan, Rachel Nichols


Biopremiär: 19 Augusti

Marcus Svensson
Startade Violent Cinema 2008 för att skriva om filmerna andra siter missade. Frilansar som filmfotograf och planerar nu hockeyfrilla och Chuck Norris-skägg för att fullända sina rundsparkar.
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden