cityonfireheader
Det här inlägget är en del av listan “50 HK-Filmer” där vi listar 50 st Hong Kong-filmer du enligt oss måste se! Det är omöjligt att skriva om City on Fire utan att samtidigt prata om Reservoir Dogs, Tarantinos debut, en av mina favoritfilmer. Det krävs inte mycket läsning om Dogs innan man snubblar över titeln City on Fire. Det var på den vägen jag först såg den. Stundvis är filmerna så nära identiska en film från Staterna och en från Hong Kong kan vara, men för det mesta är de båda sina egna verk.

Situationen är densamma i båda filmerna, en polis infiltrerar ett gäng rånare och deltar i ett jobb för att kunna sätta dit dem och deras arbetsgivare. Saker går väldigt fel, lojaliteter och vänskapsband sätts på prov samtidigt som kulorna viner i luften och blod läcker ur skotthålen på de sårade. Den största likheten: båda är jävligt bra! Det som främst skiljer dem åt är i vilket skede de utspelar sig. Här fokuseras det främst på uppspelet till, och själva iscensättandet av rånet, till skillnad från Dogs vars fokus är mer på vad som händer efter, vilket dock även det täcks i denna film.

Ringo Lams regi är tveklöst mästerlig och stämningen genomgående på topp, trots genrens förkärlek att blanda in komik där den inte behövs. Danny Lee och Yueh Sun sköter sig bra i sina roller, men som alltid när han medverkar och vi pratar film från den här eran, så finns det ett namn som lyser starkare än alla andra: Chow Yun Fat. Vilken jävla skådespelare! Hur man kan leverera på den nivå han gör i så många filmer som han faktiskt gjorde under den här perioden är helt bortom mig. Det är naturligt, tillbakalutat coolt och samtidigt lättsamt. Det känns som att han inte ens förbereder sig för rollerna, bara kliver på scen och levererar som det vore världens mest naturliga grej. Han lyfter varenda film han medverkar i.

Kultfilm och mästerverk. Lika bra som den är cool, lika cool som Chow Yun Fat, lika bra som en ‘Mexican Stand-Off’, Tarantino gjorde rätt i att inspireras av denna urgrymma film! Fyra riktigt starka stridande ninjor!
[betyg=4]


· Regi: Ringo Lam
· Manus: Ringo Lam
· Skådespelare: Yun-Fat Chow, Danny Lee, Yueh Sun, Carrie Ng
· Längd: 101 min
· IMDb-länk
· Trailer
Marcus Svensson
Startade Violent Cinema 2008 för att skriva om filmerna andra siter missade. Frilansar som filmfotograf och planerar nu hockeyfrilla och Chuck Norris-skägg för att fullända sina rundsparkar.
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden