Captain America

Den klene men frihetsälskande Steve Rogers (Chris Evans) ratas på det ena värvningskontoret efter det andra. Som en sista chans att få bli en del av kriget mot Nazisterna ställer Rogers upp i ett hemligt militärt forskningsprojekt. Och därifrån blir saker och ting inte riktigt som Rogers har tänkt sig.

Captain America: The First Avenger är proppad med extremt snygga effekter. Det jag finner mest imponerande genom filmen är så klart inte de trötta 3D-effekter som används, utan istället hur väl de lyckats med att få Chris Evans att se liten och mager ut i filmens inledande skede, när denne ännu inte tagit formen som muskelberget Captain America. Det är en häftig och spektakulär förvandling vi får vara med om. 3D-effekterna tillför inte något speciellt till upplevelsen och fungerar snarare som ett irritationsmoment.

Filmens höjdpunkt är givetvis Hugo Weavings gestaltning av superskurken Red Skull. Härligt galen och ond, men givetvis då inom ramarna för hur ondskefull man kan tillåtas vara i en PG-13-produktion.

Det märks tydligt genom filmen att detta är en del av något mycket större, Marvel-mallen lyser starkt igenom. Stan Lee gör sitt obligatoriska inhopp och allt känns rätt i bemärkelsen att filmen håller sig inom mallen som Marvel genom sina tidigare filmer har arbetat fram. Captain America: The First Avenger är absolut en stark fortsättning i Marvels Cinematic Universe. Den gör ett mycket bra jobb med att presentera karaktären Captain America och gör att man ser fram emot The Avengers. Tyvärr gör tråkig 3D och ett något för högt tempo ett effektivt jobb med att dra ner betyget. Tempoproblemet tycker jag leder till att vi som publik får gå miste om en hel del action, och det känns lite tråkigt.

Captain America: The First Avenger är: en sköldkastande ikon för frihet och USA! Och det höjer temperaturen inför den kommande Marvelfilmen: The Avengers! Chris Evans är: ett imponerande muskelberg! Och höjer därför också temperaturen inför den kommande Marvelfilmen: The Avengers! Har man haft nöje av de tidigare Avengers-karaktärernas filmer bör man absolut inte missa den här filmen!
[nbetyg3]


IMDb-Betyg: 7,3/10
Längd: 125 min
Regi: Joe Johnston
Manus: Christopher Markus, Stephen McFeely
Skådespelare: Chris Evans, Hugo Weaving

Björn Lundberg
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden