Lucio Fulci var ju mest känd för sina magnifika mästerverk inom Zombie filmen, som bl.a. ”Zombie 2″, ”The Beyond” m.m. Och vem kan glömma hans fantastiskt ultrasleaziga giallo/slasher: ”New York Ripper”?

MEN, under 80-talet så gjorde han även ett par filmer inom sci-fi & fantasy genren. Dessa har dock hamnat i skuggan av hans skräckfilmer, och de flesta har nog helt missat att de ens existerar.

Idag tar vi upp ”The New Gladiators”!

Italien, Rom år 2072. Enligt ”post-apokalyps” mallen, så har världen blivit en redig skithåla att bo i. De gigantiska och korrumperade TV-bolagen, styr mer eller mindre över planeten. Och i jakten på tittar siffror, erbjuds gladiator liknande sporter, där fångar slåss brutalt för sina liv i renoverat Colluseum.

Motorcykelstjärnan Drake (Jared Martin från Dallas m.m.) blir lurad och dömd till att ställa upp i denna brutala sport, när bevisen av när Drake försökte rädda sin fru undan ett gäng anlitade torpeder, blivit manipulerade av det ondskefulla bolaget. Tillsammans med bl.a. super hårde Fred Williamsson och Al Cliver, måste de nu fly fängelset i Colluseum, kick some serious ass, samt krossa bolaget som ligger bakom det hela.

Vi är inte direkt vana att se Fulci leverera actionfilm, och även om det inte är toppklass på det hela, så gör han bra ifrån sig. Även om filmen är lite av en rip-off av Rollerball och Blade Runner emellanåt, så är faktiskt Arnolds ”The Running Man”, en minst lika stor ripp av DENNA film. För att vara en Fulci film från 80-talet, så är den ganska tam på splatter fronten, även om vi får ett par typiska Fulci goreshots. Fulci är mer intresserad av att leverera hård action denna gång. Den kommer inte riktigt upp i samma klass som övriga italienska sci-fi filmer från tidsperioden, som t.ex. ”2019 After the Fall of New York”, och ”The New Barbarians”, men det är banne mig inte långt ifrån.

Filmen har tyvärr, än idag, inte fått ett enda vettigt släpp på DVD. Troma´s utgåva var riktigt medioker, och är nu out of print sedan en tid tillbaks. Den utgåva jag äger för tillfället, är den gamla svenska hyr VHS:n från ”Viking Video”, som är helt oklippt i 1.66:1 ratio (original 1.85:1). Den är fortfarande hyfsat lätt att få tag på, då den ofta dyker upp på bl.a. Tradera och liknande ställen. Förhoppningsvis får nåt kultbolag i USA tummen ur röven och ger den en välförtjänt uppgradering på DVD/BD.

Hur ni än får tag på den, så rekommenderar jag en titt tillsammans med ett gäng polare och några plattor med öl!

Nästa gång tar jag upp Fulci´s underbara Conan rip: ”Conquest”!

Svante Skoog
Galen Heavy Metal dåre, som är redigt svag för gamla Hong Kong-rullar och Italienska skräckklassikers sedan VHS-tidens glansdagar!
Dela:
Pusha
Blogg listad på Bloggtoppen.se Film/Tv Nöje och Underhållning Bloggparaden